EL DELICTE DE SEXTING

EL DELICTE DE SEXTING

A conseqüència de l’avanç tecnològic dels mitjans de comunicació, han aparegut a la societat noves conductes i accions que el legislador ha hagut de regular ja que algunes d’elles poden constituir un delicte. Per això, a conseqüència de la reforma del Codi Penal introduida a través de la Llei Orgànica 1/2015, s’incorporen noves conductes delictives, com el delicte de sexting o el de stalking. En aquest article parlarem sobre el delicte de sexting.

El sexting consisteix en l’enviament a través de la xarxa o per mitjà de telèfons mòbils de continguts de caràcter sexual (videos o fotografies) produits normalment pel propi emissor del missatge o per una altra persona amb el seu consentiment. Moltes vegades, aquest contingut de tipus sexual s’obté quan l’afectat otorga el seu consentiment en l’àmbit íntim de la parella, però posteriorment l’altre membre ho difon a terceres persones sense el consentiment de l’altre, atemptant així contra la dignitat i intimitat d’aquell.

Aquest delicte està regulat a l’article 197.7 del Codi Penal i s’enquadra dins dels delictes contra la intimitat, la pròpia imatge i la inviolabilitat del domicili i, en concret, dins del descobriment i la revelació de secrets.

depositphotos_84506916-stock-photo-smartphone-on-white-surface-with

Les característiques o requisits d’aquest delicte són:

  • Obtenir imatges o gravacions audiovisuals amb l’anuència de l’altra persona.

  • Que s’hagin obtingut en un domicili o en qualsevol altre lugar fora de l’abast de la mirada de tercers.

  • Difondre, revelar o cedir a tercers aquestes imatges o gravacions sense el consentiment de l’altra persona (la persona que apareix en elles).

Es castiga tantt a qui obté aquestes imatges o gravacions com a qui, sense haber-les obtingut directament, les rep d’una altra persona i les difon a tercers. Així doncs, el delicte de sexting també el comet qui les rep i les reenvia a altres persones, fins i tot sense haver participat en la seva gravació o captació.

El delicte de sexting es castiga amb pena de presó de 3 mesos a 1 any o multa de 6 a 12 mesos.

A més, s’imposarà la pena en la seva meitat superior si:

  • els fets són comesos pel cònjuge o persona que estigui o hagi estat lligada a la víctima per una anàloga relació d’afectivitat, fins i tot sense convivència.

  • La víctima és menor d’edat o una persona amb discapacitat necessitada d’especial protecció.

  • Es comet el fet amb fins lucratius.

Abans de la reforma del Codi Penal, aquest tipus d’accions només eren constitutives de delicte si el contingut de caràcter sexual s’obtenia sense el consentiment de la persona que apareixia en ells.

A ROCA ADVOCATS som especialistes en dret penal i en violència de gènere. Si ha estat víctima d’un delicte de sexting o l’han denunciat per això, estem a la seva disposició per a oferir-li els nostres serveis i conseguir la millor defensa per als seus interessos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *