EL DELICTE DE STALKING

A conseqüència de l’avanç tecnològic dels mitjans de comunicació, han aparegut a la societat noves conductes i accions que el legislador ha hagut de regular ja que algunes d’elles poden constituir un delicte. Per això, a conseqüència de la reforma del Codi Penal introduida a través de la Llei Orgànica 1/2015, s’incorporen noves conductes delictives, com el delicte de sexting o el de stalking. En aquest article parlarem sobre el delicte de stalking.

Què és?

Stalking és un terme anglosaxó que significa assetjament i que prové del mot stalker que significa assetjador. En psicologia el stalking es coneix com el síndrome de l’assetjament urgent i consisteix en que l’afectat, que pot ser home o dona, persegueix de forma obsessiva a la víctima: l’espia, la segueix pel carrer, la truca per telèfon o li envia missatges, whatsapps, correus electrònics, cartes en gran nombre i de forma constant, etc.

Aquest assetjament fa que la vñictima vegi afectada la seva llibertat i seguretat i no pugui desenvolupar la seva via quotidiana com feia fins a aquest moment.

El deicte de stalking es troba regulat a l’article 172 ter del Codi Penal i castiga aquelles conductes d’assetjament que realitza una persona respecte a una altra de manera reiterada i insistent, sense estar llegitimat per fer-ho, provocades per l’obsessió que el primer té cap al segon. En concret, són constitutives del delicte de stalking les següents conductes:

1º.- Vigilar, perseguir o buscar la proximitat física d’una altra persona (la víctima).

2º.- Establir o intentar establir contacte amb ella a través de qualsevol mitjà de comunicació o per mitjà de terceres persones.

3º.- Mitjançant l’ús indegut de les seves dades personals, adquirir productes o mercaderies, o contractar serveis, o fer que terceres persones es posin en contacte amb ella.

4º.- Atemptar contra la seva llibertat o contra el seu patrimoni, o contra la llibertat o patrimoni d’una altra persona propera a ella.

Per a que es consideri que s’ha comès un delicte de stalking, qualsevol d’aquestes conductes ha de suposar o provocar una greu alteració en el desenvolupament de la vida quotidiana de la víctima.

STALKING2

Com es castiga ?

Aquest delicte es castiga amb pena de presó de 3 mesos a 2 anys o amb multa de 6 a 24 mesos i només es pot perseguir prèvia denúncia de la persona agreujada o del seu representant legal.

Existeix un subtipus agreujat, en cas de que la víctima de l’assetjament sigui una persona especialment vulnerable per raó de la seva edat, malaltia o situació. En aquest cas, s’imposarà la pena de presó de 6 mesos a 2 anys.

Així mateix, si l’assetjament es realitza sobre alguna de les persones sobre les que es pot cometre violència de gènere o domèstica (cònjuge, ascendents, descendents, etc) es castiga amb pena de presó de 1 a 2 anys o treballs en benefici de la comunitat de 60 a 120 dies. En aquest cas, no és necessària la denúncia de la persona agreujada o del seu representant legal, és a dir, el delicte és perseguible d’ofici.

Per últim, hem de fer esment a que les penes previstes en aquest article s’imposaran sense perjudici de les que puguin correspondre als delictes en que s’hagin concretat els actes d’assetjament (per exemple, unes amenaces, lesions, etc).

A ROCA ADVOCATS som especialistes en dret penal i en violència de gènere. Si vostè ha estat o és víctima d’un delicte de estalking o si ha estat denunciat per això, estem a la seva disposició per a oferir-li els nostres serveis i aconseguir la millor defensa per als seus interessos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *