VOLUNTATS ANTICIPADES EN ÈPOCA DE PANDÈMIA

 

A causa de la greu situació que estem vivint actualment degut a la pandèmia provocada pel virus COVID-19, a ROCA ADVOCATS hem rebut nombroses consultes sobre testaments i altres formes de regular la nostra herència o successió. En aquest article farem referència a la figura jurídica de les voluntats anticipades en època de pandèmia.

 Què són les voluntats anticipades?

Són un negoci jurídic unilateral (també conegut com a testament vital) que desplega els seus efectes en un moment posterior, és a dir, en un moment diferent o futur a quan s’atorguen. S’assemblen al testament i es diferencien d’ell en què, mentre el testament desplega els seus efectes després de la mort del testador, les voluntats anticipades ho fan abans de la mort de la persona, malgrat pugui contenir algunes disposicions post mortem (com per exemple: la forma d’enterrament o la donació d’òrgans).

En aquest document la persona que l’atorga estableix, per exemple, les cures o tractaments mèdics que desitja rebre en cas de patir una malaltia irreversible i terminal i no poder expressar la seva voluntat en aquell moment, així com també pot designar a una persona per a que sigui el seu representant en aquella situació.

 

Quina és normativa reguladora de les voluntats anticipades?

 

Qui pot atorgar voluntats anticipades?

La persona que atorga les voluntats anticipades ha de ser:

  • Major d’edat.
  • Tenir capacitat suficient per fer-ho.
  • Les ha d’atorgar de forma lliure.

 

Quins requisits formals i de contingut han de complir les voluntats anticipades?

La llei estatal deriva en les normatives autonòmiques la regulació sobre el contingut i forma de les voluntats anticipades. La llei catalana, en relació als requisits de forma, estableix dues formes d’atorgament de les voluntats anticipades:

1.- O davant de notari.

2.- O davant de 3 testimonis, 2 dels quals no poden tenir vinculació familiar fins a segons grau amb la persona que les atorga ni tampoc vinculació patrimonial amb l’atorgant.

Respecte als requisits de contingut, són els següents:

  • El contingut de les voluntats anticipades no pot ser contrari a l’ordenament jurídic.
  • No poden ser contràries a la pràctica clínica que s’ha de correspondre amb el supòsit de fet que s’ha contemplat per la persona que les ha atorgat.

Actualment, la possibilitat d’atorgar voluntats anticipades amb el confinament que estem vivint està limitada, sobretot si es volen atorgar davant de notari ja que no ens podem desplaçar. Llavors la possibilitat que queda és la d’atorgar-les mitjançant un document signat davant de 3 testimonis. Però aquí tenim un problema: que 2 dels 3 testimonis no poden ser familiars fins al 2on grau, cosa que amb un confinament familiar serà difícil de trobar altra gent que pugui ser testimoni, tot i que sempre podem demanar ajuda als veïns.

L’altre problema és amb la gent que està hospitalitzada o aïllada  i està amb plenes capacitats, està conscient i vol atorgar voluntats anticipades. En aquest cas tindrem els mateixos problemes sobre notaria i testimonis que abans. Els testimonis aquí els podrem trobar dins del personal assistencial (metges/esses, infermers/es, etc).

S’ha de registrar el document de voluntats anticipades?

Sí. El document de voluntats anticipades s’ha de registrar en un registre estatal. Si es s’atorga davant de notari, serà aquest l’encarregat de tramitar el seu registre. Si ho fem en un centre hospitalari, aquest document de voluntats anticipades s’ha de lliurar al metge o al centre sanitari i aquest és el responsable d’enviar el document al registre autonòmic i després al registre estatal, on qualsevol metge el podrà consultar.

El document haurà d’anar signat per la persona que atorga les voluntats anticipades i pels testimonis o el notari.

A ROCA ADVOCATS som especialistes en Dret successori. Si vostè vol atorgar voluntats anticipades, fer testament o ha de tramitar una acceptació d’herència, pot posar-se en contacte amb nosaltres i li oferirem l’assessorament i els serveis necessaris per la millor defensa dels seus interessos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *